Het internet is een geweldige bron van inspiratie als je breit. Er zijn steeds meer ontwerpers die hun patronen zelf publiceren, op sites als bijvoorbeeld Ravelry. Nadeel is dat deze patronen vaak in het Engels geschreven zijn.

Met onderstaande tabel is dat Engels ook geen enkel probleem meer, want als er K10 staat, weet jij voortaan dat dit hetzelfde is als 10R (10 steken recht breien).

Veel plezier met al die geweldige patronen die nu tot je beschikking staan 🙂

 

Engelse term Afkorting Nederlands
Knit K

Recht
(Wordt in patronen vaak aangeduid als bv. K10, dit is dan ‘brei 10 steken recht’.)

Purl P Averecht
Knit 2 together K2tog Twee steken recht samenbreien. Dit geeft een naar rechts leunende mindering.
Purl 2 together P2tog Twee steken averecht samenbreien.
Slip slip knit SSK Twee steken gedraaid samenbreien: plaats twee steken, 1 voor 1, van de linker naar de rechternaald alsof je ze recht gaat breien, schuif ze in deze positie weer terug naar de linkernaald en brei ze in de achterste lussen samen. Dit geeft een naar links leunende mindering.
Make 1 M1 Meerder 1 steek. Meestal doe je dit door je linker naald van voor naar achter in het draadje tussen twee steken te steken en deze opgenomen draad als een steek te breien.
Make 1 right M1R Maak een rechtsleunende meerdering: steek je linkernaald van achter naar voren onder het draadje tussen twee steken, brei deze opgenomen steek in de voorste lus.
Make 1 left M1L Maak een linksleunende meerdering: steek je linkernaald van voor naar achteren onder het draadje tussen twee steken, brei deze opgenomen steek in de achterste lus.
Knit front and back KFB Meerder een steek door een steek eerst gewoon recht te breien, de steek niet van je naald af te laten glijden en dezelfde steek nog een keer te breien in de achterste lus.
Cast On CO Zet steken op. (Er staat bv. CO50, dit wil zeggen: zet 50 steken op.)
Bind Off BO Hecht steken af.
Yarn Over YO Omslag
Place Marker PM Plaats markeerder
Slip Marker SM Verplaats markeerder
Slip 1 S1 Zet een steek over van je linker naar rechternaald zonder deze te breien, zoals wanneer je ‘m averecht zou breien
Slip 1 with yarn in front/back Sl1 wyif/sl1 wyib Zet een steek over van je linker naar rechternaald zonder deze te breien, zoals wanneer je ‘m averecht zou breien, met de draad naar voor/achter gehouden.
Short Rows   Verkorte rijen
Wrap and turn W&T Klassieke manier van het breien van verkorte rijen.
German shortrows GSR Andere, minder zichtbare manier om verkorte rijen te breien. Dit wordt meestal in het patroon uitgelegd.
Main Color MC Hoofdkleur
Contrast Color CC Contrastkleur
Right Side RS Voorkant van je werk
Wrong Side WS Achterkant van je werk
Stockinette   Tricotsteek (voorkant recht, achterkant averecht)
Garter stitch   Ribbelsteek (alle rijen recht)
Rib/ribbing   Boordsteek