Zelfgebreide sokken… ze zitten heerlijk warm, passen precies en je kunt ze helemaal zo maken als je zelf wilt. Daarnaast is een paar sokken op de naalden het ideale meeneem-project: voor breien in de trein, de wachtkamer van de tandarts of waar dan ook.

Nog nooit sokken gebreid? Een leuk patroon om mee te beginnen staat op onze site, de Hysterische sokken-KAL. Daar wordt alles uitgelegd over het daadwerkelijke breien van een sok, inclusief video-tutorial. Of kom naar onze sokkenworkshop, ook daar leggen we je alles uit over het breien van sokken.

Benodigdheden

Garen
Voor sokken gebruik je sokkengaren. Dit is meestal wol met een percentage polyamide. Die toevoeging is nodig om de wol sterker te maken. Want niets is zo frustrerend als veel werk steken in een sok, om er vervolgens na een week een gat in te hebben.
Sokkenwol komt over het algemeen in twee diktes: voor naald 2,5-3 mm (de ‘standaard’ sokkendikte, meestal 4-ply) en naald 4,5-5mm (voor lekker dikke sokken, 8-ply). Van beide soorten hebben we een zeer ruim aanbod in de winkel en op de site. We hebben effen sokkenwol, sokkenwol met verschillende kleurtje en zelfs zelfstrepende sokkenwol waar je automatisch een jacquardpatroontje mee krijgt

Lana Grossa Meilenweit Merino hand-dyed 310 Imran

Naalden
Er zijn verschillende types naalden waar je sokken mee kunt breien. Wat de fijnste manier is, is heel persoonlijk. Wij hebben alle soorten in de winkel liggen, dus kom gerust eens langs om wat uit te proberen.

1. De klassieke manier: sokkennaalden. Sokkennaalden (in Engelse teksten ook wel DPN’s genoemd, double pointed needles) bestaan uit een setje van 5 korte naalden met aan beide kanten een punt. Je verdeelt de steken over 4 naalden en breit steeds met de 5e naald de steken van één naald.
Sokkennaalden hebben we in diverse soorten en maten: KnitPro heeft aluminium naalden van 15 cm en  van 20 cm. Van Seeknit hebben we bamboe sokkennaalden van 15cm en van Chiaogoo hebben we bamboe naalden van 20 cm. Van KnitPro/Lana Grossa hebben we nu ook sokkennaaldensets in hout of rvs.

2. Magic loop methode. Bij de magic loop methode brei je op normale rondbreinaalden met een lange kabel ertussen. Je verdeelt de steken van de sok zo, dat de helft van de steken op de ene naald staat, de andere helft op de andere. Je kabel steekt halverwege tussen de steken uit. Je breit telkens een naald, schuift de achterste naald dan door en breit zo steeds een helft. Je kunt met deze methode zelfs twee sokken tegelijk breien.

Voor deze methode kun je elke rondbreinaald gebruiken, zolang de kabel maar lang genoeg is (55/60 cm of meer, om de bocht goed te kunnen maken). Van Chiaogoo en Seeknit hebben we verwisselbare rondbreinaalden die dunner zijn dan 3mm. Van KnitPro hebben we vaste rondbreinaalden in de kleinere maten, hun verwisselbare systeem gaat pas vanaf naald 3mm.

3. Shorties. Als je het ons vraagt de ideale uitvinding. Shorties zijn korte rondbreinaaldjes (punten van 5cm) met een korte kabel ertussen (13cm). De rondbreinaald is precies lang genoeg om een sok helemaal rond te kunnen breien. Alleen voor de teen zul je er nog even een extra naald bij moeten pakken, want die omtrek is te klein voor het rondbreinaaldje, maar voor de rest kun je eindeloos in het rond breien. Zelfs de hiel kan op deze manier.

Shorties hebben we van Chiaogoo als vaste rondbreinaaldjes, in een Combo-pack (dan heb je ook meteen naalden in dezelfde dikte voor de teen, want daar zitten twee lengtes in van één maat) of als volledige Shortie-set (ook ideaal voor mouwen trouwens!). Ook van Seeknit hebben we verwisselbare (bamboe) shorties, waar je diverse lengtes kabel tussen kunt bevestigen. Daarnaast hebben we ook vaste shorties van KnitPro/Lana Grossa. Deze hebben aan de ene kant een iets langere punt, voor comfortabel breien.

Nog vragen? Kijk gerust eens rond in de winkel naar de verschillende mogelijkheden. We leggen je graag de verschillen uit!