• Lorem ipsum

Kun je recht en averecht breien? Dan kun je zeker ook heerlijke sokken breien!

Op de één of andere manier horen we in de winkel toch vaak dat mensen er niet aan durven te beginnen. Er bestaat een beeld van ingewikkeld doen met 4 naalden tegelijk en die hak, hoe doe je die hak?!

Allemaal niet nodig lieve mensen, tegenwoordig doe je het gewoon lekker op je rondbreinaald, of als je wil op dubbelpunters, maar die zijn er tegenwoordig ook gewoon in 15 cm, dat maakt het een stuk makkelijker te hanteren :-). En ik ga je helpen met filmpjes over hoe je die hak en die teen maakt en hoe je naadloos op kunt zetten zodat die sokken echt heerlijk zitten, ook bij je tenen in een schoen.

Bij deze een simpel patroon wat zeker weten perfect zit. Dit is het patroon dat ik zelf altijd gebruik. Gewoonlijk moet je dan je voet gaan opmeten enzo, maar ik heb hier even de maten 38-45 genoteerd zodat je niets hoeft uit te rekenen. Geen zorgen, er zit behoorlijk rek in. Zelf heb ik maat 38, maar de 40 kan ik ook nog wel aan, die zit dan gewoon minder strak. Zit je tussen twee maten in? Neem dan de grotere, dat gaat passen!

En als je wel wil meten, lekker doen! Meer instapsteken als je een hoge wreef hebt, kan allemaal! Maar omdat dit bedoelt is om in eerste instantie sokken te leren breien, raad ik je aan om eerst dit te doen zonder aanpassingen, dan weet je hoe het moet, hoe het uitpakt en kan je daarna altijd nog kiezen om ‘m langer te maken, meer instapsteken te nemen etc.

Ik hoop dat je een heerlijke kleur hebt uitgekozen en de naalden die jij het fijnste vindt, en dan wensen wij van iWoolly je vooral heel veel plezier!!!

iWoolly Shawl in Green

Materialen

1 bol 8-ply sokkenwol, zoals Lana Grosssa Meilenweit 8-F
4mm korte rondbreinaald, voor het opzetten en de teen*
4mm lange rondbreinaald*
55-60mm kabel voor rondbreinaald*
Dubbelpunters in de lengte die je fijn vindt
Steekmarkeerders als jij die handig vindt

*Naalden: voor het opzetten heb je sowieso twee punten nodig, daarna is een (korte) rondbreinaald heel fijn. Dus je kan kiezen uit de drie opties, maar hebt ze niet alle drie nodig!

Patroon

In de afbeelding vind je het patroon in een verkorte variant, zoals ik altijd als hulp gebruik en wat jij ook kan gebruiken als je straks eenmaal weet hoe je een sok breit met een instaphiel. Lees verder voor de uitgebreide uitleg!

Hier vind je ook alle maten en benodigde steken voor zowel standaard (4ply) sokkenwol als 8ply sokkenwol. In onderstaand patroon staan de getallen voor maat 38 en tussen haakjes erachter maat 40, 42 en 45. Zit je tussen twee maten in, neem dan de grotere maat. Maat 36 en 37 kunnen prima in de sok maat 38!

Stap 1: Opzetten

Start met het opzetten van 12 (14, 16, 16) steken op met Judy’s Magic Cast On.

Bekijk hier een filmpje van hoe het moet: https://www.youtube.com/watch?v=FaATA2SKDWI

Stap 2: De teen

Je hebt nu 6(7,8,8) steken op iedere naald. Tot het einde van dit deel, laat je steeds de twee helften gescheiden ieder op 1 naald staan.

Rij 1: 1R, M1R, brei recht tot 1 steek voor het einde van je eerste helft, M1L, 1R. Doe hetzelfde voor de helft op de andere naald.
Rij 2: brei beide helften recht.
Herhaal R1 en R2 totdat je 40(42, 44,48) steken hebt. In totaal meerder je dus 7(7,7,8) keer.

M1R is Maak 1 Recht: je steekt je linkernaald van achter naar voor onder het draadje tussen twee steken in, trek een beetje omhoog en brei die ‘steek’ recht.

M1L is Maak 1 Links: je steekt je linkernaald van voor naar achter onder het draadje tussen twee steken door, trek een beetje omhoog en brei recht door het achterste lusje van deze ‘steek’.

Bekijk hier een filmpje van hoe het moet: https://www.youtube.com/watch?v=vI2gPtdnn6g

Nu is de teen af en kun je beginnen aan het voet deel. Als je nu overstapt op een andere rondbreinaald, zorg dan dat je een stekenmarkeerder plaatst aan het begin van de ronde en op de helft, zodat je hak sstraks recht ten opzichte van je teen komt te staan.

Stap 3: De wreef

Je hebt nu voldoende steken voor de omvang van je voet en nu ga je alleen maar alle rondes recht breien. Lekker doorbreien tot je sok vanaf de punt 11(12, 12,5, 13,25) cm lang is.

Stap 4: Meerderen voor de hiel

Je hebt nu iets meer dan de helft van je voet gebreid. Zorg dat je stekenmarkeerders hebt geplaatst aan het begin en op de helft OF dat je op een andere manier de twee helften kan onderscheiden, door bijvoorbeeld iedere helft op een andere naald te hebben staan. Het is handig als je daarnaast nog twee markeerders plaatst, eentje direct na de halverwege-markeerder en eentje direct voor de begin-van-de-ronde markeerder. We gaan de meerderingen straks tussen deze markeerders in maken.

Door het gebruik van de extra markeerders kun je in 1 oogopslag zien hoeveel steken je aan iedere kant hebt gemeerderd.

Rij 1: Brei de eerste helft van de steken recht (verplaats markeerder), M1R, (verplaats markeerder) brei alle steken recht tot het eind (verplaats markeerder), M1L (verplaats markeerder).
Rij 2: Brei de hele ronde recht.
Herhaal rij 1 en 2 totdat je 8(8, 9, 10) extra steken hebt aan iedere kant van de zool (=de tweede helft van je ronde). De meerderingen doe je steeds direct achter de halverwege-markeerder en direct voor de begin-van-ronde markeerder.

Stap 5: De hiel

We gaan nu verder met de hiel, in de tekst ga ik er vanuit dat je 4 markers (M) in je werk hebt zitten: 1 op de helft, 1 aan iedere zijde van de zoolsteken en 1 aan het eind.

Brei recht tot aan de tweede marker, nu gaan we German Short Rows maken (zie uitleg en filmpjes hieronder) om de hiel te vormen, dit wordt gedaan op de 20(21, 22, 24) steken tussen deze twee M in.
Rij 1: Brei recht tot 1 steek voor de M, GSR.
Rij 2: Brei averecht tot 1 steek voor M, GSR.
Rij 3: Brei recht tot 1 steek voor de vorige GSR, GSR.
Rij 4: Brei averecht tot 1 steek voor de vorige GSR, GSR.
Herhaal rij 3 en 4 totdat je nog 6(7, 8, 8) steken ‘over’ hebt. Je zit dan aan de ‘goede kant’ van je werk. Dus met de rechte steken naar je toen.

Uitleg German Short Rows:

GSR aan de rechte kant: brei de steek recht, draai je werk om en breng de zojuist gebreide steek van je linkernaald naar je rechternaald. Trek je draad over de naald heen naar achteren, zodat je een soort van X bovenop je naald krijgt. Omdat we vanaf hier weer averechts gaan breien, haal je vervolgens je draad tussen je naalden door weer naar voor en ga verder met averecht breien.

Bekijk hier een filmpje: https://youtu.be/e12CmeC4u7s

GSR aan de averechte kant: brei de steek averecht, draai je werk om. Breng je draad tussen de naalden door naar voor en breng de zojuist gebreide steek van de linker naar de rechternaald. Trek je draad over de naald naar achter om een X te vormen bovenop de naald. Omdat je nu verder gaat met recht breien, blijft de draad aan de achterkant en ga je recht breien.

Bekijk hier een filmpje:  https://youtu.be/xp45jE1MozY

Stap 6: De hiel vervolg

Je zit nu aan de goede kant van je werk, Brei alle 6(7, 8, 8) hielsteken recht en vervolgens brei je ook alle GSR’s recht, (1 zo’n X-je brei je als 1 steek) tot 1 steek voor de marker. Verwijder die marker en brei de laatste GSR door middel van een SSK samen met de 1e instapsteek.

SSK= Slip Slip Knit= haal 1 steek af alsof je ‘m recht ging breien, haal een tweede steek af alsof je ‘m recht gaat breien. Zet beide steken terug op je linkernaald en brei ze samen door de achterste lussen:

https://youtu.be/nFgNZVIxMkY
https://youtu.be/xFmc2fPbBHI

Keer je werk, brei averecht over alle hielsteken en alle GSR’s heen tot 1 GSR voor de marker, verwijder die marker en brei deze laatste GSR samen met de 1e hielsteek door ze averecht samen te breien (gewoon door de voorste lussen)

https://youtu.be/LZyXII_la0k
https://youtu.be/gmyUUxu3pZI

Blijf heen en weer werken, steeds de laatste hielsteek samenbreiend met de eerstvolgende instapsteek, totdat je aan beide zijden nog 1 instapsteek over hebt, je zit dan aan de goede kant van het werk. Je breit aan deze zijde je laatste instapsteek dmv een SSK samen en dan keer je niet meer om, maar brei je de ronde af en pak je die laatste hielsteek met die laatste instapsteek samen door ze gewoon recht samen te breien (gewoon door de voorste lusjes).

Stap 7: In de lengte breien

Dit is het makkelijkste deel van alles: brei alles recht totdat jij je sok lang genoeg vindt. Een normale sok zal ongeveer 18(18, 20,5, 20,5) cm lang zijn vanaf het moment dat je met het been begint, dus na je hielkeer.

Deel 8: De boord

De boord gaan we breien met een twisted rib. Dat is 1 recht, 1 averecht, maar de rechte steek brei je door het achterste lusje van de steek. Hierdoor is de boord elastischer en ziet ‘ie er ook nog eens mooier uit.

https://youtu.be/aKjU_hizkKs

Brei deze boordsteek ergens tussen de 2 en 5 centimer, wat je mooi vindt. Voor kniekousen maak ik er soms zelfs 6 centimer van.

Deel 9: Afkanten

Elastisch afkanten met Jeny’s Surprisingly Stretchy Bind Off. Dit is even een methode die je een paar keer moet doen, maar dan eigenlijk heel logisch is. Je hebt bij de afkantmethode ook een rechte en een averechte steek. Uiteraard doe je de rechte steek bovenop de rechte steken van je boord en de averechte boven de averechte. Hierdoor vormt de rand zich ook mooi mee met de rib.

Rechte steek: Je draad zit achter je werk (zoals altijd voor een rechte steek). Haal je draad over de bovenkant van je rechternaald naar voren en er weer onderdoor langs naar achteren, je hebt dan een volle en sluitende cirkel om je naald gemaakt. Brei de rechte steek gewoon recht en haal de omslag die je net hebt gemaakt, over de recht gebreide steek heen.

Averechte steek: je draad zit voor je werk (zoals altijd bij een averechte steek). Breng je draad over de bovenkant van je rechternaald naar achter en onderlangs weer naar voren. Je hebt dan ook weer een volle en sluitende cirkel rondom je rechternaald gemaakt. Brei de averechte steek averecht en haal de omslag die je net hebt gehaald over de gebreide steek heen.

Vanaf je tweede afgekante steek geldt dat je de voorgaande steek weer over deze steek heen haalt. Dus op de eerste afgekante steek na (want dan heb je nog geen voorgaande steek) breng je steeds twee steken over je gebreide steek heen: eerst de omslag en daarna de vorige steek.

https://youtu.be/VkICHN8pdM8

Als je de laatste steek hebt afgekant, knip je de draad op zo’n 10 centimeter af en haal ‘m door het laatste lusje.

Deel 10: Afwerken

Nu zul je zien dat je een soort traptree in je boord hebt, da’s niet zo mooi natuurlijk. Dus we nemen dat 10 centimer draadje en halen ‘m door de eerste afgekante steek heen, gebruik daarvoor een haaknaald of een wol-/stopnaald. Beetje aantrekken, weg trappetje! Nu de draad mooi wegwerken door ‘m door je werk te weven. Let op: altijd heen EN terug weven, dan blijft het veel beter zitten. De meningen zijn verdeeld over wat de beste richting is, maar bij sokken doe ik altijd een steek of 5 naar beneden en weer terug naar boven, en afknippen. Zijwaarts kan ook, maar als de sok erg ver opgerekt wordt, kan dat een los draadje opleveren.

Deel 11: Een tweede sok

Maak een tweede sok!

Tip: Weet je niet precies hoe lang je de sok kan maken zodat de tweede evenlang wordt? Geen nood! Met behulp van een keukenweegschaal kun je heel makkelijk je bol wegen: ben je bijna op de helft van het gewicht, dan wordt het tijd om af te kanten.

Deel 2: Dansen!

Happy dance in je nieuwe sokken! Yay!