iWoolly Babydekentje

Pride MKAL: Pakket 1 - Regenboog
Pride MKAL: Pakket 2 - Regenboog in lichte kleuren
Pride MKAL: Pakket 3 - Regenboog in donkere kleuren

Omschrijving

Dit patroon geeft je alle informatie die je nodig hebt om een mooi en lekker babydekentje te breien. Door op slimme wijze te meerderen en minderen tijdens het heen en weer breien, zal de ribbelsteek diagonaal over het dekentje lopen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de i-cord techniek om het dekentje van mooie randen te voorzien. Moeilijk..?! Nee, helemaal niet! Als je recht kunt breien dan kun je dit dekentje zeker weten ook maken, dus aan de slag!  

Materialen

  • 5 bollen Durable Double Four voor een dekentje van 80×120 cm
  • 6mm ronbreinaald
  • Eigenlijk kun je dit patroon maken met ieder materiaal en iedere naalddikte, omdat je gewoon door breit tot je het gewenste formaat hebt. Dat is een groot voordeel van diagonaal breien, je hoeft niet meteen al het juiste aantal steken op te zetten, je bepaalt de afmetingen tijdens het breien!

Start Patroon

Stap 1

Start met het opzetten van 6 steken en keer het werk.

Toer 1: 3r, m1, draad voor werk, 3 av afhalen.

Toer 2: 3r, m1, r. breien tot laatste 3 steken, draad voor werk, 3 av afhalen.

Herhaal toer 2 totdat het dekentje 80 cm aan iedere kant is. (Of tot de gewenste lengte.)

Voor een rechthoekige deken ga je vervolgens naar stap 2.

Voor een vierkante deken ga je gelijk door naar stap 3.

 

Stap 2 (Let op: Deze stap alleen volgen als je een rechthoekig dekentje wil maken!)

Toer 1: 3r, 2 samenbreien, r breien tot laatste 3 steken, draad voor werk, 3 av. afhalen.

Toer 2: 3r, m1, r. breien tot laatste 3 steken, draad voor werk, 3 av. afhalen.

Herhaal toer 1+2 totdat het dekentje 120 cm lang is. (Of tot de gewenste lengte.) Ga daarna door naar stap 3.

 

Stap 3

Toer 1: 3r, 2 samenbreien, r. breien tot laatste 3 steken, draad voor werk, 3 av. afhalen. Herhaal deze toer totdat er nog 6 of 7 steken over zijn.

 

Afwerking: De laatste steken die overblijven zijn onderdeel van de i-cord (de gerolde zijkanten). Je kunt deze mooi afwerken door ze aan elkaar te graften/mazen met naald en draad. (In het engels ook wel bekend als de “Kitchener Stitch”.) Vind je dit lastig? Er zijn super veel filmpjes van deze techniek te vinden op het internet. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen de steken op normale wijze af te kanten.

 

 Gebruikte steken + Uitleg

Dit zijn de afkortingen die gebruikt worden in dit patroon:

r Recht breien
av afhalen Steek averechts afhalen. Verplaats de steek van linker- naar rechter-naald door de rechternaald in de eerstvolgende lus te steken alsof je averechts gaat breien en deze vervolgens af te halen.
draad voor werk Houd de draad voor het werk, alsof je averechts gaat breien.
m1 Maak 1 steek door eerst voorin en vervolgens achterin in dezelfde steek een rechte steek te breien. (Of gebruik je eigen favoriete methode om 1 steek te meerderen.)
2 samenbreien Steek de naald van links naar rechts in de voorste lus van twee steken tegelijk en brei ze recht alsof het één steek is.

Tip: Gebruik je ander garen dan het voorgestelde garen? Probeer dan vooral 100% katoen of merino-wol. Beiden reguleren de temperatuur van het kindje zonder te gaan zweten. De door ons gebruikte double four is ook nog eens lekker zwaar, wat een geborgen gevoel geeft voor het kindje (of jezelf!).