Regenboog MKAL 

Pride MKAL: Pakket 1 - Regenboog
Pride MKAL: Pakket 2 - Regenboog in lichte kleuren
Pride MKAL: Pakket 3 - Regenboog in donkere kleuren

Omschrijving

Speciaal voor ‘Pride Month’ komt iWoolly met dit gratis patroon voor een sjaal in regenboogkleuren. Tijdens de pride staat de emancipatie van de LGBTQ+ community centraal en dat juichen wij toe! We nodigen iedereen uit om mee te breien aan deze vrolijke MKAL zodat wij het hele jaar door onze kleuren kunnen tonen! Waar dit voor staat? lesbian, gay, bisexual, transgender, transsexual, two-spirited, queer, questioning, intersex, asexual, ally (hetero mensen die hun support uiten). 

We hopen dat je een heerlijke kleur hebt uitgekozen en de naalden die jij het fijnste vindt, en dan wensen wij van iWoolly je vooral heel veel plezier!

Materialen

  • 6 bolletjes wol in de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Wij verkopen drie verschillende pakketten hiervoor in Lana Grossa Ecopuno, maar gebruik ook vooral de leuke bolletjes garen die je thuis nog hebt liggen!
  • Naalden in de maat 4 mm. Dit kunnen rondbreinaalden zijn maar ook rechte naalden omdat je tenslotte een sjaal heen en weer breit.

 (@Start Patroon

Week 1: I-cord leren + gedraaide steken

Yes, de MKAL gaat van start! 😊 Welkom! In deze week starten we met het eerste kleurblok van de sjaal. De eerste techniek die je deze week leert is de ‘i-cord”. De i-cord is een wijze waarop je de randen van je project kunt afwerken op een heel nette manier. Daarnaast gebruiken we in het eerste kleurblok een simpele textuur van gedraaide steken die een prachtig effect oplevert. Laten we beginnen!

Pak je breinaalden erbij (4 mm) en zet 114 steken op, startend met de rode kleur. Wij raden voor het overzicht aan om daarnaast twee stekenmarkeerders bij de hand te houden. Later in het patroon licht ik toe waar/wanneer we deze plaatsen.

Let er op dat je steeds de draad naar voor haalt voordat je de laatste drie steken averecht afhaalt. Tip: brei die drie steken op de volgende naald vooral losjes, zodat de rand niet gaat trekken.

Toer 1-9= Brei alle steken R tot aan de laatste 3 steken, 3AV afh.

Als het goed is zie je nu aan de zijkanten een gerolde rand ontstaan – dat is de i-cord! We hebben daarmee het begin van de sjaal op de naald staan en gaan nu verder met de textuur van het eerste blok. We plaatsen hierna de stekenmarkeerders om te zorgen voor overzicht. Zij vormen de scheidslijn tussen enerzijds de textuur van dat blok en anderzijds de zijkantafwerking die de gehele sjaal hetzelfde blijft.

Toer 10= 9R, PM, R breien tot laatste 9 steken, PM, 6R, 3AV afh.
Toer 11= 9R, VM, AV tot volgende SM, VM, 6R, 3AV afh.
Toer 12= 9R, VM, R gedr. breien tot SM, VM, 6R, 3AV afh.
Herhaal toer 11 en 12 tot de gewenste lengte, eindigend met toer 11.

Vind je al die afkortingen nog lastig om te lezen? We hebben hieronder de toeren uitgeschreven zodat je het woord voor woord kunt volgen:

Toer 1-9= Brei alle steken recht tot aan de laatste 3 steken. Haal die drie steken averecht af (zonder ze te breien) terwijl je het draad aan de voorkant van het werk houdt. Keer je werk en ga naar de volgende toer.

Toer 10= Brei 9 steken recht, plaats stekenmarkeerder, brei vervolgens alle steken recht tot de laatste 9 steken, plaats stekenmarkeerder, brei 6 steken recht en haal de laatste drie steken averecht af (zonder ze te breien) terwijl je het draad aan de voorkant van het werk houdt. Keer je werk en ga naar de volgende toer.
Toer 11= Brei 9 recht, verplaats stekenmarkeerder naar de linker naald, brei vervolgens averecht tot de volgende stekenmarkeerder, verplaats stekenmarkeerder naar de rechter naald, brei 6 steken recht en haal de laatste drie steken averecht af (zonder ze te breien) terwijl je het draad aan de voorkant van het werk houdt. Keer je werk en ga naar de volgende toer.
Toer 12= Brei 9 recht, verplaats stekenmarkeerder naar de rechter naald, brei recht in de achterste lus tot de volgende stekenmarkeerder, verplaats stekenmarkeerder naar de linker naald, brei 6 steken recht en haal de laatste drie steken averecht af (zonder ze te breien) terwijl je het draad aan de voorkant van het werk houdt. Keer je werk en ga naar de volgende toer.
Herhaal toer 11 en 12 tot het kleurblok de gewenste lengte heeft of je bolletje wol op is. Eindig met een toer 11.

Week 2: Vlechtsteek

Voor week 2 van de regenboogsjaal hebben we een patroon gekozen dat een gevlochten effect heeft. Het patroon ziet er kunstig uit maar wordt enkel gecreëerd door een simpele combinatie van rechte en averechte steken, dus laat je vooral niet afschrikken😊. Pak je oranje bolletje garen erbij en ga van start met toer 1!

Toer 1= 9R, VM, R tot volgende M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afh.

Toer 2= 9R, VM, AV tot volgende M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afh.

Toer 3= 9R, VM, R tot volgende M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afh.

Toer 4-6= 9R, VM, (2R, 2AV) herhalen tot volgende SM, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afh.

Toer 7= 9R, VM, R tot volgende M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afh.

Toer 8= 9R, VM, AV tot volgende M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afh.

Toer 9= 9R, VM, R tot volgende M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afh.

Toer 10-12= 9R, VM, (2AV, 2R) herhalen tot volgende M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afh.
Herhaal toer 1-12 tot de gewenste lengte, eindigend met een toer 6 of toer 12.

Week 3: Kantwerk

 Deze week gaan we een simpel kantpatroon breien. Dit ziet er al snel ingewikkeld uit, maar dat valt heel erg mee. Nieuwe steken die je hierbij nodig hebt zijn: ‘twee samenbreien’ en een ‘omslag’.

2 recht samenbreien (2RS): steek je naald van links naar rechts in de voorste lussen van twee steken tegelijk en brei ze samen recht alsof het één steek is.

Omslag: sla de draad (van onder naar boven) om je rechternaald.

 We gaan weer beginnen met een nieuwe kleur! Pak je gele bol erbij. 

  1. 9R, VM, R tot M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afhalen.
  2. 9R, VM, AV tot M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3 AV afhalen.
  3. 9R, VM, 2R, (2RS, Omslag , 2R)* Herhaal * tot 2 steken voor de M, 2R, VM, 6R, breng draad voor werk, 3 AV afhalen.
  4. 9R, VM, AV tot M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3 AV afhalen.
  5. 9R, VM, R tot M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afhalen.
  6. 9R, VM, AV tot M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3 AV afhalen.
  1. 9R, VM, (2RS, omslag, 2R)* Herhaal * tot M, VM, 6R, breng draad voor werk 3AV afhalen.
  2. 9R, VM, AV tot M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3 AV afhalen.

 Herhaal rij 1 t/m 8  tot het einde van je bolletje of tot je werk lang genoeg is. Eindig met een toer R en een toer AV.

 Kantpatronen worden vaak in een schema weergegeven. Hieronder staat het schema voor dit kantpatroon. Je leest het schema van rechts naar links op de heengaande rij (oneven rijen, de ‘goede kant’), van links naar rechts op de teruggaande rij (even rijen, de ‘achterkant’) en van onder naar boven,  net zoals je breit.


Brei de eerste twee steken na de markeerder tot je bij het roodomrande gedeelte komt. Het stuk tussen de rode lijntjes herhaal je steeds tot er nog twee steken voor de markeerder over zijn. Brei de overige twee steken als aangegeven.

 

Gebruikte steken + Uitleg

Met dit patroon brei je één voor één de verschillende kleuren van de Pride-vlag net zolang tot het bolletje op is. Voor elk van de 6 kleurblokken hebben we een leuke breisteek bedacht.

Dit zijn de afkortingen die gebruikt worden in dit patroon:

R Recht breien
AV Averecht breien
PM Plaats een stekenmarkeerder
M (Steken)Markeerder
VM Verplaats stekenmarkeerder van linkernaald naar rechternaald
R gedr. Recht breien in achterste lus/achter insteken en recht breien. Dit levert een verdraaide steek op.
3 AV afh. Haal drie steken averecht af. LET OP: terwijl je de draad aan de voorkant van het werk houdt
Omslag sla de draad van onder naar boven om je rechternaald
2RS brei 2 steken recht samen (uitleg week 3)

Tip: Gebruik je ander garen dan het garenpakket? Hou dan ongeveer 30cm per kleurblok aan voor een royaal eindresultaat van 1.80meter. Langer of korter mag uiteraard ook, doe wat jij leuk vindt!

Geen producten in je winkelmand.