Sterrebloem

Omschrijving

Toen Secret Garden op de markt kwam, wilde ik iets maken met deze mooie kleuren. Alleen al het idee om met zijde te haken vond ik leuk. Deze kol is dan ook juist simpel gehouden, met wel een soort ster of bloem als patroon van de steek, om de kleuren mooi uit te laten komen. Gewoon rond en rond, zo lang als je wil. In deze kwaliteit garen is ‘ie niet erg warm, maar daarom juist leuk om als kleuraccent te dragen. Uiteraard kun je ‘m ook lekker van ‘echte’ wol haken, dan komt juist de steek weer erg mooi uit.

Materialen

Haaknaald 4mm

2 bolletjes Secret Garden (of 3 als je ‘m langer/hoger wilt)

 

Patroon

Gebruikte steken:

L – losse

Hv – halve vaste

V – vaste

St – stokje

Popcorn steek – (draad om je naald, haak insteken, draad om je naald, trek die door de steek) 4x, dan heb je 9 lussen op je naald, steek je naald weer in dezelfde steek, draad om je naald, trek die door de steek en 8 lussen op je naald, draad om je naald, trek door de overgebleven 2 lussen.

Schelp steek – (2 St, 1 L,2 St) in dezelfde steek

Als je moeite hebt om te zien welke steek welke is, dan kun je een stekenmarkeerder gebruiken (of een paperclip). Als je die iedere keer verplaatst naar de plek waar je met een Hv de toer hebt afgemaakt, weet je steeds waar je moet starten.

Laten we beginnen!

Maak een ketting van 120 lossen. Maak er met een Hv een ring van, kijk uit dat je ‘m niet hebt gedraaid.

  1. 2 L en popcorn in de eerste steek, 2 steken overslaan, schelp, 2 steken overslaan *popcorn, 2 steken overslaan, schelp, 2 steken overslaan* herhaal ** tot je helemaal rond bent, dan een Hv in de bovenkant van de eerste popcorn.
  2. 3 L (=1 St) en 1 St en 1 L en 2 St in dezelfde steek, popcorn in de 1 L van de schelp *schelp in de bovenkant van de popcorn van de vorige toer, popcorn in de 1 L van de schelp van de vorige toer* herhaal ** tot je helemaal rond bent, dan een Hv in de bovenkant van de 3 L waar je de toer mee bent begonnen, en een halve vaste in de 1 L.
  3. 2 L en popcorn in de 1 L ruimte, schelp in de bovenkant van de popcorn van de vorige toer. *popcorn in de 1 L van de schelp, schelp in de bovenkant van de popcorn* herhaal ** tot je helemaal rond bent, dan een Hv in de bovenkant van de eerste popcorn.

Toer 4-15: herhaal toer 2 en 3 (je kan uiteraard zolang doorgaan als je voorraad garen toelaat)

Toer 18: 1 L (=1 V), werk alleen in de achterste lusjes  van de voorgaande toer; 1 V in ieder steek, eindig met een Hv in de 1 L waar je deze toer mee begon.

Om je begin toer ook een mooie rand te geven, kun je in ieder steek van je opzet toer beginnen met een nieuw aan te hechten draad en dan 1 V in iedere steek, helemaal rond, eindigen met een Hv in de V waar je mee bent begonnen.

Afhechten en klaar!